Inici
català | español    
- - -

En la Catalunya del Barroc, i entre els anys 1655 i 1666 es construeix l’església conventual, que s’edificà amb els béns llegats per l’advocat Domènec Osona.

RETAULE

A finals del s. XVII, es projectà la construcció del retaule. Es signà un contracte amb l’escultor Pau Costa, en el què es disposaven les condicions de l’obra: un gran retaule d’estil barroc i talla daurada. Projectat i dissenyat amb una harmonia de proporcions, per la seva magnificència i esplendor, produeix a la vista una notable impressió de grandesa, un model de bon gust i riquesa de detalls propis d’aquest estil de la teologia de la contra-reforma.

En la part inferior del retaule, ambdós costats es troben els alts relleus de les figures de Sant Pere i Sant Pau. Una gran tela central representa la Santa Mare Teresa de Jesús, rebent una corona de flors de mans del Nen Jesús que es manté sobre el genoll de la Mare de Déu, mentre a l’altre costat, Sant Josep li vesteix la capa blanca. La pintura és una representació plàstica i catequètica del titular del Monestir: Jesús, Maria, Josep i Teresa.

Al costat s’hi troben les imatges de Sant Joan de la Creu i Sant Albert de Sicília. Corona el retaule una pintura en tela de Sant Miquel Arcàngel i ambdós costats hi ha les talles dels profetes Elies i Eliseu. Al cim hi destaca l’escut de l’Orde del Carme.

Sota la pintura central s’hi troba el ric manifestador cilíndric, tancat per unes taules pintades amb l’escena de l’Anunciació i a cada costat uns relleus ornamentals que reprodueixen els busts dels antics patrons vigatans Sants Llucià i Marcià. A cada banda de l’altar hi ha l’escut “parlant” de la casa Osona (oso-ona).

 

CAPELLA DEL MONUMENT

A mitjans del s. XVIII, es bastí la capella destinada al Monument del Dijous Sant, a cura de l’escultor vigatà, Carles Morató. L’estructura d’aquesta capella del monument, consisteix en una cúpula que s’alça sobre grups de quatre columnes, al centre un petit altar, elevat amb unes grades on es troba l’urna - sagrari. El sostre està decorat amb rostres d’àngels, que li donen un to festiu i gràcil.Monestir Sta. Teresa - Carmelites Descalces - Plaça Sta. Teresa, 10 - 08500 Vic (Barcelona) - Tel. 93 886.14.12 - Fax. 93 886.09.74